Suroviny:
1 kg brambor
polohrubá mouka
sůl
pepř
1 sklenice kysaného zelí
300–400 g anglické slaniny
1 cibule
Postup:
1. Brambory oloupejte, omyjte a najemno nastrouhejte. Osolte a postupně do nastrouhaných brambor přidávejte mouku. Těsto by mělo mít konzistenci přibližně jako hustá bramborová kaše. Nechte chvíli stát.
2. Mezitím nakrájejte slaninu na malé kostičky a dejte na středně vyhřátou pánvičku. Po chvíli přidejte pokrájenou cibuli a vše orestujte dozlatova.
3. Zelí vyklopte na sítko a propláchněte vodou. Poté je přidejte ke slanině s cibulí, podlijte trochou vody a 15 minut povařte. Osolte, opepřete a nechte zredukovat tekutinu.
4. Těsto na halušky promačkejte přes haluškové sítko do osolené, vroucí vody. Jakmile halušky vyplavou, vařte je ještě asi 2 minuty. Uvařené halušky vyberte sítkem z vody, přidejte k zelí a vše promíchejte. Osolte a opepřete. Navrch můžete ještě posypat vyškvařenou slaninou.
Připravit správně husté těstíčko je alchymie. Poměry závisejí od druhu brambor i použité mouky. Když si v kuchyni příliš nevěříte a nechcete cedníkem lovit z hrnce podivnou mazlavou hmotu, přidejte vejce a dvě lžíce mouky.