Tradiční německá vánoční štóla je plná sušeného ovoce, oříšků a marcipánu, což z ní dělá úžasnou sladkou tečku ke kávě či čaji.
Ingredience:
● 500 g hladké mouky
● 120 g cukru
● 250 g másla
● 200 ml mléka
● 30 g droždí
● 200 g rozinek
● 100 g kandovaného ovoce
● 100 g nasekaných mandlí
● 150 g marcipánu
● 1 lžička mleté skořice
● špetka soli
● vanilkový cukr
● 1 vejce na potření
Postup:
Nejprve si připravíme kvásek – droždí rozmícháme v teplém mléce s cukrem a necháme kynout. V míse smícháme mouku, cukr, špetku soli, skořici a vanilkový cukr. Přidáme rozpuštěné máslo, kvásek a vejce.
Vypracujeme těsto, které necháme kynout na teplém místě asi hodinu. Po vykynutí těsto rozválíme, do středu vložíme váleček z marcipánu a zabalíme do tvaru bochánku. Přeneseme na plech a pečeme v troubě předehřáté na 170 °C asi 40 minut. Po vychladnutí můžeme posypat moučkovým cukrem.
Příprava: 2,5 hod
Cena: 180 Kč
Jsem milovnice technologií a ráda zkouším nové věci, ale občas nejde nic přemoci domácí štólu s marcipánem. 😋
Hele, to vypadá na skvělý recept! Uplně ideál na zpříjemnění zimních večerů s knížkou a čajem.
Štóla s marcipánem je nádherná sváteční pochoutka, která potěší i ty nejnáročnější mlsné jazýčky. Kombinace sušeného ovoce a marcipánu je nadčasová klasika.
Jako, nic složitýho to není, akorát prostě nesmím zapomenout koupit všechny ty ingredience. Ale výsledek fakt stojí za to!
Zbožňuju štólu! Ráda ji připravuju během Vánoc a vždycky ji ozdobím troškou posypky. Marcipán tomu dodá příjemnou sladkost. 😉