Stifado je řecká verze guláše s vínem. Uvaříte ho z hovězího, jehněčího i králíka a neskutečně voní!
Ingredience:
1 kg šalotky, olivový olej, 1 kg hovězí kližky, 4 stroužky česneku, 1 chilli paprička, 3 bobkové listy, 2 svitky skořice, 1 lžička oregana, 6 hřebíčků, 6 kuliček celého nového koření, 500 ml pasírovaných rajčat, 140 g rajčatového protlaku, 3 lžíce vinného octa, 200 ml červeného vína, sůl a pepř
Postup: Šalotky nechte oloupané vcelku. Na oleji je ze všech stran opečte.
Maso nakrájejte na kostky a zprudka asi deset minut restujte. Vmíchejte nasekaný česnek, rozdrobenou chilli papričku a všechno koření, pak přidejte protlak.
Zalijte pasírovanými rajčaty, sladším červeným vínem a octem. Osolte, zalijte vodou asi 3 cm nad maso a hodinu duste. Poté přidejte opečené cibulky a duste další 1 až 1,5 hodiny doměkka. Podle potřeby podlévejte vodou nebo vínem.