Vězte, že i když určitou potravinu z běžného jídelníčku můžete nahradit jinou, nebude to chutnat úplně stejně. To platí i pro bramborový salát.
Naštěstí se dá tomu klasickému hodně přiblížit. Zkoušeli jste už pečené ředkvičky? V troubě ztratí svou typickou štiplavost a skoro je nerozeznáte od brambor. Hodí se tak skvěle pro štědrovečerní salát.
Pokud zvolíte červené ředkvičky, bude váš talíř hrát barvami. Jestli jste spíše pro klasický vzhled „bramborového“ salátu, pak můžete ředkvičky před pečením oloupat.
Ingredience:
ředkvičky nakrájené na kostky,
olivový olej
vejce uvařená natvrdo a nakrájená na kostičky
hořčice bez cukru
kyselá okurka nakrájenou na kostičky
kapary
čerstvá petrželová nať nasekanou nadrobno
citronová šťáva
sůl a pepř podle chuti
Postup:
Předehřejte troubu na 180 stupňů. Do mísy dejte ředkvičky, olivový olej, pepř, sůl a dobře promíchejte. Dejte na plech vyložený pečicím papírem, vložte do trouby a pečte asi 15 minut. Po upečení nechte vychladnout.
Ve větší míse smíchejte Vajonézu, hořčici, kysanou okurku, kapary, petrželku a citronovou šťávu. Promíchejte a přidejte ředkvičky a vajíčka. Osolte a opepřete podle chuti. Salát nechte uležet v lednici minimálně 2 hodiny, nejlépe ale do druhého dne.