Výhodou každého kvalitního masa je, že nevyžaduje zdlouhavou přípravu.
Suroviny:
300 g hovězí svíčkové
2 lžíce olivového oleje
čerstvě nahrubo namletý pepř
hrubozrnná sůl
50 g nakládaného zeleného pepře
100 ml smetany ke šlehání
Postup:
Použijte kvalitní vystařené steakové maso, nejlépe hovězí svíčkovou, to jemně naklepejte klouby prstů, pořádně ho opepřete z obou stran, osolte a potřete olivovým olejem. Vraťe ho do původní ho tvaru a nechte chvíli odležet.
Rozpalte si pánev, olej dávejte až na horkou pánev a maso orestujte z obou stran, pokud požadujete medium, na každou postačí zhruba 3 až 4 minuty.
Pokud nemáte teploměr, stačí vypozorovat, kdy začne z vrchu línat krev a pak otočte. Steak zabalte do alobalu a nechte odpočinout. Docílíte tím štavnatosti.
Do výpeku na pánvi nalijte smetanu ke šlehání a za stálého míchání ji zahřívejte. Nakonec přidejte nakládaný pepř. A redukujte. Přidávejte ještě sůl a drcený pepř, až se omáčka zbarví dohněda slijte z pánve.
Náš tip
Steak nakrájejte na tenké plátky a bohatě zasypejte hrubozrnnou solí.