Suroviny:
250 g hovězí vysoké roštěné
1 celer
1 sklenice mléka
1 větší trs listové petrželky
čerstvé snítky tymiánu + rozmarýn nebo koriandr
česnek
bílý vinný ocet
olivový olej
mořská sůl
černý pepř
Postup:
Celer oloupeme, nakrájíme na kostky a uvaříme v mléce. Neměl být zcela ponořený, aby výsledné pyré nebylo příliš husté. Jakmile je celer povařený doměkka tak ho v robotu nebo tyčovým mixérem rozmixujeme na hladké pyré. Dle chuti osolíme a přidáme pár lžic olivového oleje.
Nyní vyrobíme omáčku tím, že rozmixujeme stroužky česneku spolu s petrželkou, olivovým olejem a lžící bílého vinného octa. Pokud chcete, můžete přidat čerstvé bylinky jako třeba tymián, koriandr nebo rozmarýn.
Steak osolíme, opepříme a opékáme na rozpálené pánvi na olivovém oleji přibližně 2 minuty z každé strany. Přidáme tymián a česnek a dopečeme v troubě na 200 °C asi 4–5 minut podle tloušťky masa.
Výsledná teplota by měla být kolem 55 stupňů na medium rare – okraje jsou propečenější a zbarvené dohněda, uvnitř je však maso stále červené. Pokud si přejete steak více propečený, nechte maso v troubě péct po dobu 7 minut.
Na talíř naservírujeme pyré, na něj nakrájený a odpočatý steak, osolíme, opepříme, přelijeme maso omáčkou a dozdobíme pár lístky salátu.
Tip!
Jestli nemáte rádi celer, můžete jej nahradit jinou kořenovou zeleninou. Výborné je i batátové pyré. Dodá jídlu sladší chuť.