Jamajská kuchyně vychází z karibských tradic, avšak díky kolonizaci byla silně ovlivněna evropskými a indickými chutěmi. Jejich pokrmy jsou pestré, barevné a hodně kořeněné.
Pokud jste někdy zatoužila po dovolené na tomto exotickém ostrově, ale zatím se vám to nepodařilo, přeneste se tam na chvíli s námi alespoň pomocí těchto božských receptů!
Suroviny:
300 g hladké mouky
200 g cukru
1 lžička jedlé sody
1 lžička mleté skořice
½ lžičky soli
2 vejce
150 ml slunečnicového oleje
2 zralé banány
200 g konzervovaného ananasu
50 ml ananasového džusu
1 lžička vanilkového extraktu
100 g vlašských ořechů
Na krém:
250 g krémového sýra
100 g másla
200 g moučkového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
hrst ořechů na ozdobu
1 banán na ozdobu
Krok za krokem:
1. Začněte přípravou dortového korpusu. V míse smíchejte prosátou mouku, cukr, jedlou sodu, skořici a sůl.
V druhé míse vyšlehejte vejce s olejem do nadýchané pěny a přimíchejte k nim rozmačkané zralé banány, vanilkový extrakt, džus a ananas, které jste nožem nakrájela na drobnější kousky.
2. Do této směsi postupně přisypávejte suché suroviny a vytvořte hladké těsto. Na závěr do něj přimíchejte nahrubo nasekané vlašské ořechy a nalijte ho do dortové formy vyložené pečicím papírem.
3. Formu s těstem vložte do trouby předehřáté na 175 °C a pečte asi 30 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu těsta nevyjde zcela suchá. Upečený korpus nechte asi 10 minut ve formě a poté ho vyjměte a nechte ho zcela vychladnout na mřížce.
4. Teď se pusťte do přípravy krému. Změklé máslo s moučkovým cukrem vyšlehejte do světlé pěny. Poté přidejte krémový sýr a vanilkový extrakt a šlehejte, dokud nevznikne hladký krém bez hrudek.
5. Vychladlý korpus rozřízněte podélně na dvě stejně velké poloviny a spodní část natřete polovinou krému. Přiklopte ho druhou částí, na povrch a boky dortu naneste zbytek krému a uhlaďte ho kuchyňskou stěrkou nebo špachtlí.
6. Dort vložte alespoň na 4 hodiny do lednice, aby pěkně zvláčněl a propojily se všechny chutě.
Před podáváním jeho povrch ozdobte nahrubo nasekanými vlašskými ořechy a banánem nakrájeným na kolečka. Pokud chcete, můžete přidat i jiné tropické ovoce.
Pikantní jamajské kuře
Tradiční recept na pečené kuře je oblíbený nejen na Jamajce, neobejde se bez něj ani kuchyně ostatních států Karibiku. Chuťově výrazná marináda mu dodává netradiční šmrnc, který ocení každý, kdo miluje pikantní pokrmy.
Suroviny:
1,5 kg kuřecích čtvrtek
2 lžíce sójové omáčky
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce jablečného octa
šťáva z 1 limety
2 stroužky česneku
2 jarní cibulky
1 lžíce třtinového cukru
1 lžička skořice
1 lžička sušeného tymiánu
2 čerstvé chilli papričky
1 lžička pepře
1 lžička soli
Jak na to?
Nejprve si připravte marinádu. Jarní cibulku, chilli papričky a česnek nakrájejte nadrobno. Poté všechny suroviny kromě kuřete vložte do stolního mixéru a vytvořte hladkou směs.
Kuřecí maso omyjte, osušte papírovými utěrkami a vložte ho do hermeticky uzavíratelné krabičky. Zalijte ho připavenou směsí, uzavřete víko a dobře protřepejte. Nechte marinovat v lednici několik hodin, ideálně přes noc.
Druhý den předehřejte troubu na 190 °C. Plech vyložte pečicím papírem a rozložte na něj kousky masa. Vložte ho do trouby a pečte asi 45 minut a během této doby maso potírejte zbylou marinádou.
Jakmile bude dozlatova upečené, vyjměte plech z trouby. Jamajské kuře podávejte doplněné o bylinkový dip a zakápnuté limetovou šťávou.
Hele, ten ananasovej dort mě dost zaujal, kořeněná chuť Karibiku v kombinaci s ovocem musí bejt pecka!
Recept na šťavnatý dort s ananasem mi připomněl mé cestovatelské sny o Jamajce! Super způsob, jak si vychutnat kousek Karibiku z pohodlí domova.
Ten ananasový dort vypadá fakt zajímavě! Už se těším, až ho vyzkouším a udělám si doma trochu té karibské atmosféry.