Co by to bylo za vepřové hody bez řízků! Díky marinování a pečení v troubě mají výbornou chuť, nejsou tak mastné a jsou krásně měkoučké.
Potřebujete:
✿ 4 plátky vepřové kýty
Marináda:
✿ 2 stroužky česneku
✿ 2 vejce
✿ 6 lžic zakysané smetany
✿ 1 lžíci dijonské hořčice
✿ 1 lžičku citronové šťávy
✿ sůl, pepř
✿ máslo
✿ strouhanku
1. Maso očistěte a dobře osušte. Osolte, opepřete, pokapejte citronovou šťávou a lehce naklepejte. Vejce rozšlehejte, přidejte k nim smetanu, prolisovaný česnek, hořčici a promíchejte. Plátky masa naložte do marinády a nechte přes noc v lednici
2. Řízky postupně vyndejte z marinády a obalte je z obou stran ve strouhance. Plech vyložte pečicím papírem a na něj rozložte řízky. Na každý řízek položte dva slabé plátečky másla.
3. Pečte při 200 °C dozlatova, v polovině pečení obraťte a navrch dejte opět máslo. Podávejte např. s bramborami či s kaší.
Zkusila jsem to o víkendu a překvapivě je to skvělá varianta pro ty, kteří se chtějí vyhnout smažení. Marináda dodá řízkům opravdu zajímavou chuť!
Jé, to je recept úplně pro mě! Už se vidím, jak dělám další domácí filmovou noc s těmahle řízkama. Už jen stačí nasadit nějakej fajn film!
Tento recept mě opravdu zaujal! Opečení v troubě je zdravější alternativa k tradičním smaženým řízkům. Doporučuji doplnit vlastnoručně vyrobenou omáčkou z brusinek.
Tohle vypadá naprosto skvěle! Určitě to vyzkouším na příští večeři. Navíc, když to není moc mastné, tak to je velké plus.