Místo kořenící směsi můžete použít tymián a 2 mleté hřebíčky. To naprosto stačí.
Ingredience:
sůl
kořenicí směs na jehněčí maso Shan
mletý bílý pepř
50 g ghí (přepuštěné máslo)
160 g cibule
1 lžíce oleje
2 lžíce petrželky plocholisté
250 ml vývaru (masový z kostky)
300 ml smetany ke šlehání
1 kg jehněčího masa – kýta bez kosti
Postup:
Omytou a očištěnou kýtu ovažte provázkem, aby při pečení měla pravidelný tvar, osolte a opepřete.
Kýtu zprudka opečte ze všech stran na ghí s olejem. Maso přendejte do pekáčku a na vypečené šťávě orestujte dozlatova pokrájenou cibuli, přidejte k masu společně s kořenicí směsí.
Maso podlijte částí horkého vývaru, zakryjte a pečte asi 90 minut na 180 °C doměkka. Maso pravidelně obracejte a podlévejte vývarem. Hotové maso vyndejte, sundejte provázek a nechte v teple.
Šťávu propasírujte přes husté síto, přilijte smetanu, osolte a opepřete, nechte přejít varem. Na plátky nakrájené maso přelijte omáčkou a posypejte petrželkou.