Tahle úprava vás určitě přesvědčí o jednom: šunku nemusí doprovázet jen ostré a slané chutě. Navíc s ní nakrmíte poměrně hodně hladových krků.
Ingredience: sádlo, 3 kg šunky vcelku, 3 stroužky česneku, hladká mouka, kmín, mletý černý pepř
Postup: Šunku omyjte, vložte do vroucí vody a vařte zhruba 10 minut. Pak vodu slijte, maso zalijte novou horkou vodou a už nevařte, nechte jen změknout ve vodě, jejíž teplotu udržujte na 80°C.
Šunka pak totiž nesmí projít varem. Měkké maso vyjměte, vložte do sádlem vymaštěného pekáče, potřete prolisovaným česnekem a povrch posypejte pepřem a kmínem.
Můžete i lehce poprášit hladkou moukou. Mírně podlité horkou vodou pečte v předehřáté troubě asi půl hodiny, až vrch šunky zezlátne.
Nakonec pečenou šunku ostrým nožem nakrájejte na tenké plátky a podávejte s bramborovými knedlíky, vařenými brambory nebo vařeným zelím. Samozřejmě podlijte výpekem. Dobrou chuť.