Suroviny: • 1 kg čerstvých jahod • 500 g želírovacího cukru 2 : 1 • 1 lžička kyseliny citronové
Postup:
• 1. Jahody pokrájíme na menší kousky, dáme do kastrolu a na mírném ohni dusíme ve vlastní šťávě.
• 2. Až se rozvaří, necháme je chvíli vychladnout a poté rozmixujeme tyčovým mixérem do požadované hmoty. Záleží na tom, jestli chceme marmeládu hladkou, nebo v ní chceme najít kousky ovoce.
Do jahodové hmoty pomalu vmícháme želírovací cukr a kyselinu citronovou a směs přivedeme k varu.
• 3. Vaříme asi pět minut a během této doby poctivě sbíráme vzniklou pěnu.
• 4. Odstavíme ze sporáku, necháme vychladnout a plníme do dobře vyvařených zavařovacích skleniček.
• 5. Ty potom na 10 minut obrátíme víčkem dolů a máme hotovo. Pokud chcete, můžete sklenice na závěr zavařit.