Příprava: 150 minut, Náročnost: 2, Cena: 40 Kč
Zkuste třeba ještě maso posypat sušenou bazalkou a drceným rozmarýnem.
Suroviny na 6 porcí:
1,5 kg hovězího válečku
3 lžíce oleje
1 lžíce drceného černého pepře
1 lžička soli
1 velká cibule
125 ml suchého červeného vína
500 ml hovězího vývaru
Postup:
Maso očistíme a osušíme. Potravinovým provázkem jej ovážeme, aby zachovalo tvar. Celé jej potřeme olejem, osolíme a opepříme.
Ve větší pánvi rozehřejeme olej a pečeni na něm za všech stran orestujeme dohněda. Vložíme do trouby vyhřáté na 110 °C a pečeme asi 2 hodiny. Použijeme teploměr na steaky, abychom zjistili, zda je pečeně hotová. Zapíchneme ho do středu masa. Pokud ukazuje teplotu 55 °C, máme hotovo.
Pečeni vyjmeme na talíř a přikryjeme alobalem. Necháme ji odpočinout po dobu, než připravíme omáčku. Do pánve přidáme olej a restujeme na něm asi 10 minut cibuli, až je zlatavá.
Přilijeme víno a vaříme na mírném ohni. Přidáme výpek z masa a trochu soli. Přilijeme vývar a omáčku necháme zredukovat asi na třetinu. Maso krájíme na co nejtenčí plátky a podáváme s omáčkou.