Jahelník je velmi chutné sladké jídlo, trochu podobné rýžovému nákypu se švestkami.
O Velikonocích jste určitě nešetřili masovými dobrotami, a teď byste si ve znamení jarní očisty mohli dopřát několik zdravých bezmasých jídel. Zaručeně si pochutnáte!
Suroviny na 4 porce:
1 litr mléka
160 g jáhel
2 lžíce cukru
citronová šťáva
kůra z půlky citronu
3 vejce
40 g másla
250 g sušených švestek
špetka soli
Postup:
Uvaříme jáhly v jednom litru mléka na mírném ohni doměkka (35–45 minut) a necháme je úplně vychladit. Zatím švestky namočíme do vody a vejce si rozdělíme na bílky a žloutky. Do studených jáhel zamícháme cukr, citronovou šťávu a kůru a žloutky.
Bílky z vajec vyšleháme na tuhý sníh. Ty pomalu přimícháme do jahelné směsi. Pak směs rozetřeme na vymaštěný pekáč, napícháme do ní scezené švestky, poklademe kousky másla a necháme v troubě zapékat 30 minut.
Příprava: 75 minut