Pojďte si s námi zamlsat a upečte si výtečné lívance.
Suroviny na 4 porce:
150 g hladké mouky
150 g polohrubé mouky
10 g droždí
50 g cukru
špetka soli
citronová a pomerančová kůra
na švestkovou omáčku:
50 g sušených švestek
50 ml červeného vína
300 g cukru
Postup:
Všechny přísady v míse smícháme tak, aby nám vzniklo hustší těstíčko.To pak necháme asi 40 minut kynout. Zatím si připravíme omáčku: Švestky pokrájíme na kousíčky a za stálého míchání je spolu s cukrem vaříme v červeném víně – tak dlouho, až omáčka zhoustne.
Nakonec ji dochutíme kapkou limetkové šťávy.Po vykynutí těsta smažíme vyšší lívance na rozpáleném sádle – z obou stran dozlatova. Před podáváním potřeme švestkovou omáčkou, přelijeme kysanou smetanou, pocukrujeme vanilkovým cukrem a přidáme kopeček šlehačky.
.