Suroviny:
200 g mletého máku
200 g hladké mouky
200 g cukru
50 g másla
1 vejce
1 kypřicí prášek
300 ml plnotučného mléka
Na polevu:
šťáva z 1 citronu
200 g moučkového cukru
Postup:
Troubu předehřejte na 160 °C. Máslo s cukrem vyšlehejte do nadýchané pěny a přimíchejte vejce. Mouku, mletý mák a prášek do pečiva smíchejte a na střídačku s mlékem postupně zašlehávejte do těsta.
Pekáček vymažte máslem, vysypejte hrubou moukou a nalijte do něj makové těsto. Vložte ho do vyhřáté trouby a pečte asi půl hodiny.
V misce smíchejte moučkový cukr s citronovou šťávou tak, aby vznikla hladká poleva bez hrudek. Konzistence by měla být spíše hustší, pokud je potřeba, zahustěte polevu cukrem.
Upečený makovec vyndejte z trouby, i s pekáčkem ho položte na mřížku a nechte asi hodinu odpočinout. Poté na něj rozetřete připravenou citronovou polevu a nechte zcela vychladnout.