Suroviny na 4 porce:
500 g velkých ječných krup
čerstvé (nebo sušené) jedlé houby
3 cibule
3 stroužky česneku
škvarkové sádlo
sůl
pepř
kmín
čerstvá (či sušená) majoránka
Postup:
Propláchnuté kroupy uvaříme ve vodě se lžící sádla doměkka (asi 20 minut), necháme ještě 5 minut dojít, scedíme a propláchneme studenou vodou. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme na sádle dorůžova.
Sušené houby zalijeme vodou, přidáme kmín a uvaříme je doměkka, scedíme a nadrobno rozsekáme.
Do pekáče vytřeného sádlem nasypeme uvařené kroupy, přidáme houby, vývar z hub, směs osolíme, opepříme, přichutíme jemně rozmačkaným česnekem a hrstí majoránky a vše dobře promícháme. Upravenou směs vložíme do rozehřáté trouby a necháme asi 30 minut zapéct.