Suroviny na 4 porce:
500 g brambor 350 g kysaného zelí 1 velká cibule 100 g sádla 1 lžíce mletých škvarků 1 vejce (nemusí být) 4 lžíce solamylu nebo 8 lžic hladké mouky vejce sůl tuk na pečení.
Postup:
Brambory oloupeme, omyjeme a jemně nastrouháme. Vymačkáme většinu škrobu. Okapané zelí nakrájíme na menší kousky. Oloupeme a pokrájíme cibuli. Spolu se zelím, sádlem a škvarky ji vmícháme do nastrouhaných brambor.
Hmotu zahustíme škrobem nebo moukou, přidáme vejce, osolíme a vše důkladně promícháme. V litinové pánvi rozpustíme tuk (nejlépe sádlo). Lžící do něj vkládáme těsto, ihned tvarujeme placky a zprudka smažíme dozlatova. Zelníky na talíři ozdobíme listovým salátem.
Skvěle chutnají i s jogurtem nebo zakysanou smetanou, ochucenou čerstvými bylinkami.