Domácí lívance s teplým lesním ovocem jsou výbornou sladkou tečkou po nedělním obědě.
Suroviny na 4 porce – 10 g droždí – 50 g krupicového cukru – 500 ml mléka – 2 vejce – 2 lžíce rumu – 300 g hladké mouky – špetka soli – 2 lžíce másla – olej na smažení – ostružinový džem – 300 g lesního ovoce – 1 lžíce vanilkového cukru
Postup
1. Droždí rozmíchejte se lžičkou cukru a polovinou množství vlažného mléka. Kvásek nechte vzejít na teplém místě.
2. Zbylé vlažné mléko smíchejte s vejci, rumem, zbylým cukrem a špetkou soli. Přimíchejte mouku, vykynutý kvásek a nakonec rozpuštěné máslo. Těsto nechte 30 minut kynout.
3. Lívanečník lehce vymažte olejem. Postupně opékejte lívance z obou stran dozlatova.
4. Podávejte s ostružinovým džemem, který promícháte s lesním ovocem a vanilkovým cukrem.