Suroviny:
500 g kysaného zelí
3 brambory
1 cibule
2 stroužky česneku
300 g paprikové klobásy
2 lžičky sladké papriky
1 lžíce sádla
1 bobkový list
4 kuličky nového koření
6 kuliček černého pepře
1,5 l masového vývaru
1 lžička majoránky
sůl
zakysaná smetana
Postup:
Cibuli nakrájenou nadrobno osmahněte v hrnci na sádle dozlatova. Přidejte nakrájenou klobásu, krátce ji opečte a zaprašte mletou paprikou. Vše zalijte vývarem a přidejte kysané zelí i s trochou šťávy, bobkový list, nové koření a pepř.
Brambory oloupejte, nakrájejte je na kostky a vložte do polévky. Polévku vařte na středním plameni asi půl hodiny, ke konci vaření do ní prolisujte česnek a osolte.
Přidejte také majoránku, předtím ji však promněte mezi prsty, aby uvolnila svou vůni. Zelňačku nechte 10 minut odpočinout, pak ji rozdělte do talířů a každou porci ozdobte lžící zakysané smetany a nasekanou petrželkou. Podávejte s čerstvým chlebem.
Tip!
Zelňačka nejlépe chutná druhý nebo třetí den.
Wow, tak tohle vypadá jako parádní recept na chladné zimní večery. Opravdu věřím, že nejlepší chutná až po pár dnech!
Osobně bych přidala trošku více česneku, ale jinak to zní jako klasika, kterou prostě miluju!
Polévka vypadá fakt chutně, ale co kdybych tam přidala ještě nějakou uzeninu? To by mohla být pecka!
Jé, staročeská zelňačka! Myslím, že to musím vyzkoušet, zní to jednoduše a skvěle se hodí na chladný den.