Klasika, kterou nejen na nedělní oběd potěšíte každého strávníka. Smetanová omáčka s hovězím masem a brusinky jako třešnička na závěr. To je svíčková.
Suroviny:
1 kg hovězího zadního – kýta)
700 ml hovězího vývaru
1 kelímek smetany na vaření
2 lžíce hořčice plnotučné
150 g špeku
150 g celeru
150 g mrkve
150 g petržele
20 g másla
2 lžíce octa
2 ks cibule
4 listy bobkového listu
6 kuliček nového koření
8 kuliček celého černého pepře
2 lžíce cukru
sůl
mletý černý pepř
Na ozdobu:
brusinky, plátek citronu,
šlehačka
Krok za krokem:
1. Připravíme si hovězí maso, které očistíme (odblaníme) a prošpikujeme. Maso na několika místech tenkým nožem nařízneme po vlákně a špek vtlačíme dovnitř. Svážeme do úhledného válečku, osolíme, opepříme a na oleji opečeme ze všech stran.
2. Zbylý špek nakrájíme na kostičky, přidáme na pánev po masu a vypečeme. Přihodíme na kostky nakrájenou nebo nastrouhanou zeleninu a orestujeme do zlatohněda. Zasypeme cukrem a necháme zkaramelizovat, pak přidáme ocet a povaříme.
3. Když je směs hezky orestovaná, přidáme hořčici, vývar, koření a osolíme.
4. Maso i omáčku na svíčkovou dáme do zapékací mísy a pozvolna pečeme na 100–150 °C, až bude maso úplně měkké. Čím delší dobu pečeme na nižší teplotu, tím je maso křehčí a šťavnatější.
5. Pokud je maso podle vašich představ, vyjmeme jej a omáčku propasírujeme přes síto. Přidáme smetanu a dochutíme. Podáváme s masem a knedlíky.
Jak na tu nejlepší svíčkovou?
Při vaření této české delikatesy se orosí čelo i té nejzkušenější kuchařce. Dosažení nejlahodnějšího výsledku je ale celkem jednoduché.
Maso naložte
Zeleninu očistíme, umyjeme a nakrájíme na kostky. Omyté maso dáme do hrnce (volíme co nejmenší, aby maso v něm bylo natěsno) a zasypeme nakrájenou zeleninou. Uvaříme si nálev z vody, soli, octa, koření a horkým nálevem zalijeme obsah v hrnci. Maso musí být v nálevu celé, aby neoschlo.
Necháme volně vychladnout, přiklopíme a dáme do lednice odležet na 1 až 7 dnů. Čím déle je maso naložené, tím je chutnější a voňavější. Dolijte vodu, opepřete a zamíchejte. Máte hotovo. Nyní rozlijte do misek a podávejte k usmaženým závitkům jako dip.
Tajná přísada
Jako další vychytávka na vynikající svíčkovou omáčku je přídavek švestkových povidel. Nejlépe samozřejmě domácích. Stačí čajová lžička a celý pokrm dostane lehce sladký a zároveň lehce nakyslý nádech. Špek je další ingrediencí, která vyzdvihne vaši omáčku.
Nemusíte s ním jen špikovat maso. Použijte jej také jako základ do omáčky. Stačí ho nakrájet na tenoučké čtverečky a nechat vypražit pěkně do křupava. Jak špekové křupky použijete, je zcela na vás. Můžete je vmíchat do omáčky nebo jimi na závěr celý pokrm posypat.