Pečeně, jak ji připravovaly už i naše babičky je stejně ta nejlepší a ještě je navíc prosycena jakousi nostalgií.
Ingredience: 800 g hovězí plece, 100 g slaniny, 2 lžíce sádla, 1 cibule, 1 mrkev, 1 kořenová petržel, ½ celeru, 1 lžička krystalového cukru, 1/3 nakrájeného citronu, 1 lžíce octa, 1 lžíce kečupu , 2 lžíce povidel, 1 lžíce brusinek, 500 ml vývaru, 8 kuliček nového koření, 2 bobkové listy, čtyřbarevný pepř – v mlýnku, tymián, 2 lžíce hladké mouky, 3 lžíce strouhaného perníku, 2 lžíce másla, sůl
Postup: Prošpikujeme maso, osolíme, opepříme a zprudka opečeme v kastrolu na rozpáleném sádle. Do výpeku dáme nahrubo nakrájenou cibuli, kořenovou zeleninu a vše osmahneme. Přidáme lžíci cukru, lehce promícháváme a necháme zkaramelizovat.
Přidáme protlak, povidla, brusinky a orestujeme, pak zalijeme vývarem a přidáme na plátky nakrájený citron.
Přidáme maso, všechno koření, osolíme, přiklopíme a dáme pozvolna péct do trouby. Když už bude maso skoro hotové, odklopíme ho, aby se udělala kůrčička. Upečené vyjmeme a základ zahustíme moukou a strouhaným perníkem a na plot.