Suroviny:
750 g srnčí kýty bez kosti
4 lžíce olivového oleje
80 g sušené slaniny nakrájené na nudličky
250 g kořenové zeleniny nakrájené na kostičky
1 nakrájený řapík celeru
1 cibule nasekaná nadrobno
1 nasekaný stroužek česneku
1 lžička krupicového cukru
2 lžíce rajčatového protlaku
500 ml suchého červeného vína
2 lžíce červeného vinného octa
250–300 ml vývaru
hrst předem namočených sušených hub
6 kuliček černého pepře
5 kuliček nového koření
citronová šťáva na dochucení
bouquet garni
pár snítek rozmarýnu a tymiánu
2 snítky jalovce
2 bobkové listy
1 stonek petrželky
Postup:
Maso nakrájejte na 2,5centimetrové kostky. V kastrolu rozpalte polovinu tuku, zprudka na něm maso opečte, aby se zatáhlo, a pak vyjměte a odložte.
Do kastrolu přidejte zbylý tuk, slaninu, kořenovou zeleninu a opékejte ji asi 6 minut dorůžova. Přidejte řapíkatý celer, cibuli, česnek a stále míchejte asi 5 minut, až vše zezlátne. Posypte cukrem a restujte asi 2 minuty, dokud zelenina nezkaramelizuje.
Poté přidejte protlak a míchejte, až ztmavne a sladce se rozvoní. Vraťte maso a přilijte víno, ocet a vývar tak, aby tekutina sahala asi do 2/3. Přidejte houby, koření, bouquet garni, osolte, přiklopte a duste asi 30 minut na mírném ohni doměkka.
Když je maso zcela měkké, vyjměte bylinky a podle potřeby dosolte, oslaďte či okyselte. Popřípadě zredukujte dalším varem šťávu, aby ještě zhoustla. Stáhněte z ohně a nechte 10 minut odpočívat.
K ragú se hodí knedlíky, třeba bramborové nebo chlupaté, ale chutnat bude i s chebem.
Bouquet garni je termín z francouzské kuchyně a doslova znamená zdobená kytice. Je to svazek bylinek obvykle převázaných provázkem, který se vaří společně s ostatními přísadami, ale před podáváním pokrmu je potřeba ho odstranit. Můžete si také vypomoci tím, že dáte bylinky do sítka, podobného tomu čajovému.