Yakitori, tedy kuřecí grilované špízy, je oblíbený japonský národní pokrm, který tam koupíte doslova na každém rohu.
Potřebujete:
✿ 300 g kuřecích prsou
✿ olej
✿ špejle
Na marinádu:
✿ menší kousek zázvoru
✿ 2 stroužky česneku
✿ 1 lžíci saké
✿ 1 lžíci medu
✿ 2 lžíce sojové omáčky
✿ 1 lžičku třtinového cukru
✿ 1 limetu
✿ 100 ml vody
1. Připravte si marinádu: zázvor a česnek oloupejte a nakrájejte najemno. V menším hrnci svařte vodu s cukrem, sójovou omáčkou a saké.
Přidejte česnek se zázvorem a medem, nechte svařit a nakonec zakápněte troškou šťávy z limety a necháme vychladnout.
2. Kuřecí maso nakrájejte na kostky, vložte ho do marinády a nechte alespoň 2–3 hodiny marinovat v lednici, ideálně přes noc. Pak kousky masa napichujte na špejle jako špízy.
3. Opečte je ze všech stran na pánvi, potřete zbylou marinádou a dejte dopéct do trouby. Můžete je také ogrilovat. Podávejte s kousky limety či citronu, se zeleninou, případně posypané opraženými sezamovými semínky.