Suroviny:
400 g čerstvého špenátu
4 vejce
sůl
2 lžíce smetanového jogurtu
4 lžíce hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
Náplň:
250 g polotučného tvarohu
200 g pomazánkového másla
1 lžíce medové hořčice
sůl
100–200 g plátků uzeného lososa
Postup:
Troubu rozehřejeme na 180 °C. Ze špenátu odkrojíme kořínky, listy dobře opereme v několika miskách s vodou a na závěr je ještě opláchneme pod tekoucí vodou.
Přendáme je do cedníku a prolijeme vroucí vodou. Budeme tak muset učinit v několika dávkách. Spařený špenát ještě prolijeme ledovou vodou, aby zůstal pěkně zelený. Listy dobře vyždímáme a nasekáme.
Žloutky promícháme s jogurtem, přimícháme nasekaný špenát a poté mouku promíchanou s práškem do pečiva a solí. Ušleháme pevný sníh z bílků a lehce ho vmícháme do špenátové směsi.
Plech vyložíme pečicím papírem, špachtlí na něj rozetřeme těsto a pečeme v troubě asi 15 minut, dokud nezačne na povrchu zlátnout.
Papír s upečeným plátem těsta stáhneme z plechu, na jeho povrch položíme další arch pečicího papíru a obrátíme. Z těsta sloupneme papír, na kterém se peklo, a necháme plát trochu vychladnout.
Poté pomažeme náplní: tvaroh, pomazánkové máslo a hořčici promícháme v misce, podle chuti osolíme. Přidáme kousky uzeného lososa a roládu zarolujeme.