Suroviny:
400 g čerstvého špenátu
4 vejce
2 lžíce smetanového jogurtu
4 lžíce hladké mouky
1 lžička kypřicího prášku
sůl
Na náplň:
250 g polotučného tvarohu
200 g pomazánkového másla
1 lžíce medové hořčice
150 g uzeného lososa
sůl
Postup:
Troubu rozehřejte na 180 °C. Ze špenátu odkrojte stonky, vložte ho do cedníku a opláchněte pod tekoucí vodou. Poté ho přelijte vroucí vodou, díky tomu zmenší svůj objem.
Pokud chcete, aby si zachoval svou zelenou barvu, spařený špenát na závěr vložte na chvíli do ledové vody.
Listy dobře vyždímejte a nasekejte ostrým nožem nadrobno. Vložte je do mísy, přidejte žloutky, jogurt, mouku, kypřicí prášek a sůl. Ve druhé míse vyšlehejte z bílků tuhý sníh a lehce ho vmíchejte do špenátové směsi. Plech vyložte pečicím papírem, těsto na něj nalijte a uhlaďte stěrkou.
Pečte ho asi 15 minut dozlatova. Mezitím si připravte náplň. Tvaroh promíchejte s pomazánkovým máslem, solí a hořčicí. Touto směsí potřete korpus, přidejte kousky lososa a roládu zarolujte. Před nakrojením ji nechte několik hodin vychladit v lednici.
Tip!
Lososa můžete nahradit sušenými rajčaty a olivami.
Dost dobrý recept, akorat mi ten špenát vždycky tak nějak zvadne a ztratí barvu. Dám si příště více práce s tim ledem. Losos sice mám ráda, ale zkoušela bych to i s těma rajčatama a olivama, zní to taky dobře.