Suroviny na 4 porce:
50 g másla
1 cibule
4 stroužky česneku
1 brambora
½ l zeleninového vývaru
0,6 l mléka
450 g čerstvého špenátu
4 vejce
1 citron
8 lžic smetany 33%
1 špetka mletého muškátového oříšku
sůl, mletý pepř
Postup:
Máslo rozehřejte ve velké pánvi, přidejte nasekanou cibuli a česnek a pomalu je 5–6 minut restujte doměkka.Přidejte bramboru a ještě minutu smažte. Přilijte vývar a 8–10 minut zahřívejte, dokud se polévka nezačne vařit.
Pak přilijte mléko a vše opět přiveďte k varu. Vmíchejte polovinu špenátu spolu s citronovou kůrou a vařte 15 minut, aby se špenát úplně rozpadl. Nechte vychladnout a pak polévku rozmixujte se zbylým špenátem dohladka. Osolte, přidejte česnek a dokořeňte.
Když bude polévka moc hustá, přidejte ještě vývar. V miskách s horkou polévkou „utopte“ pošírovaná vejce. Zakápněte smetanou.