Tradiční špecle to nejsou, ale řepné pesto si určitě oblíbíte.
Ingredience:
250 g čerstvých špeclí (lze koupit v supermarketu)
1 lžíce másla nebo olivového oleje
1 střední vařená nebo pečená červená řepa
1 stroužek česneku
40 g vlašských ořechů
30 g parmazánu
1 lžička citronové šťávy nebo balzamika
3–4 lžíce olivového oleje
sůl a pepř podle chuti
100 g feta sýru
opražené ořechy nebo semínka na ozdobu
Postup:
Řepu nakrájejte na menší kousky a dejte do mixéru. Přidejte česnek, ořechy, případně parmazán, citronovou šťávu a dochuťte solí a pepřem.
Za postupného přilévání olivového oleje mixujte do hladkého pesta.
Pokud používáte hotové špecle, uvařte je podle návodu ve vroucí osolené vodě (většinou stačí 1–2 minuty).
Sceďte a krátce orestujte na pánvi s máslem nebo olejem, aby trochu zezlátly. Teplé špecle důkladně promíchejte s řepným pestem.
Na talíři pokrm posypejte rozdrobenou fetou, případně ozdobte čerstvou rukolou a posypejte opraženými ořechy nebo semínky.
Takové jídlo zní skvěle pro ty, kdo se chtějí stravovat zdravě a zároveň si pochutnat. Řepa, ořechy a feta jsou skvělá kombinace!
Vypadá to velice moderne! Mám ráda, když se tradiční recepty trošku posunou moderní ingrediencí.
Už jsem se těšila, až někdo přijde s něčím podobně zajímavým jako jeřepné pesto. U mě velký palec nahoru!
Nikdy by mě nenapadlo zkombinovat špecle s řepným pestem, ale zdá se to být lahodné a výživné. Tohle musím ochutnat!
Článek je super! Řepné pesto jsem ještě nezkoušela, ale mám ráda innovativní věci v kuchyni. Díky za inspiraci!
Musím říct, že kombinace červené řepy a špeclů mě opravdu zaujala. Určitě to vyzkouším, vypadá to jako skvělá varianta týdne s experimenty v kuchyni.