Churros (čuros) jsou tradiční pokrm na Pyrenejském poloostrově a v Latinské Americe, jí se u novoroční snídaně.
Ingredience: na 15 kusů
Těsto:
1 šálek vody
2 lžíce cukru
1 lžička soli
2 lžíce oleje (např. rostlinný olej)
1 šálek hladké mouky
2–3 vejce
olej na smažení
moučkový cukr
Čokoládová omáčka:
200 g čokolády
¼ šálku smetany
1 lžíce másla
Postup:
Ve středně velkém hrnci smícháme vodu, cukr, sůl a olej. Ohříváme směs na mírném ohni, dokud se nezačne vařit. Přidáme hladkou mouku a rychle mícháme, dokud se těsto neodlepuje od stěn hrnce. Necháme vychladnout.
Následně zašleháme do těsta vejce. Mícháme, dokud se vejce zcela nespojí s těstem a vznikne hladká směs. Dáme do zdobícího sáčku s hvězdicovou špičkou. V hrnci rozpálíme olej, těsto vymáčkneme do oleje a smažíme dozlatova.
Poté necháme okapat na papírovém ubrousku. Posypeme moučkovým cukrem. Pokud máte chuť na čokoládovou omáčku, rozpusťte hořkou čokoládu se smetanou a máslem. Churros podávejte teplé.
Doba přípravy: 30 min
Cena za 1 porci: 10 Kč