Tento chlebík je skvělý k snídani nebo ke svačině. Výborný je samotný nebo namazaný medem nebo arašídovým máslem.
Suroviny
– 150 g špaldové mouky – 50 g ovesných vloček – 50 g vlašských ořechů – 2 lžíce lněných semínek – 100 ml slunečnicového oleje – 1 vejce – 2 měkké banány – 1 hrnek nastrouhané mrkve – 1 lžička skořice – 2 lžíce tmavého třtinového cukru – špetka soli – 2 lžičky prášku do pečiva – tuk na vymazání formy
Postup
1. Do větší mísy nasypte špaldovou mouku, vločky, nasekané vlašské ořechy a lněná semínka a promíchejte. Přidejte olej a vejce a pořádně promíchejte, aby se všechny složky spojily.
2. Banány oloupejte a rozmačkejte vidličkou a spolu s nastrouhanou mrkví přimíchejte do těsta. Nakonec vmíchejte skořici, cukr, špetku soli a prášek do pečiva. Zlehka promíchejte.
3. Chlebovou formu vymažte tukem a nalijte do ní těsto. Chleba pečte v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 50 minut. Propečenost ověřte špejlí.