Klasikou jsou tzatziki, které se hodí jako příloha k hlavním jídlům, ale zaslouží si i vlastní misku mezi předkrmy.
Ingredience: Souvlaki (špízy): 1 kg vepřových kostek, 2 stroužky česneku, ½ citronu (kůra), čerstvý rozmarýn, 1 lžička mleté sladké papriky, extra panenský olivový olej, mořská sůl v mlýnku, černý pepř, 100 ml suchého bílého vína
Tzatziki: 1 okurka, 3 stroužky česneku, ½ citronu (šťáva), 1 lžička extra panenského olivového oleje, 400 g smetanového bílého jogurtu řeckého typu, čerstvá máta
Příloha: 4–6 tortilla placek, čerstvá rukola
Postup: V míse smíchejte nastrouhaný česnek, citronovou kůru, nasekaný rozmarýn a mletou červenou papriku, přilijte olivový olej, osolte a opepřete. Vepřové maso vložte do marinády a nechte v lednici marinovat 3–4 hodiny.
Maso napíchejte na dřevěné špejle a opečte. Podlijte vínem, přendejte do zapékací mísy, přelijte výpekem, přikryjete alobalem a dopečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 30 minut.
Na tzatziki v míse smíchejte nahrubo nastrouhanou okurku, najemno nastrouhané 3 stroužky česneku, sůl, pepř, citronovou kůru a šťávu. Přidejte olivový olej, bílý jogurt a nasekanou mátu.
Tortilla placky opečte z obou stran a máte hotovo.