Suroviny:
500 g vepřového masa
4 lžíce olivového oleje
2 lžíce červeného vinného octa
1 stroužek česneku
oregano
tymián
sůl
pepř
citronová šťáva
Na tzatziki:
1 salátová okurka
1 velký řecký jogurt
2 stroužky česneku
2 lžičky olivového oleje
kopr
sůl
Jak na to?
Smíchejte všechny ingredience na marinádu.
Maso nakrájejte nejprve na plátky a poté na zhruba stejné kusy ve tvaru obdélníku. Vložte je do mísy a nechte marinovat minimálně 6 hodin.
Marinované maso napíchejte na špejle, které jste předtím namočila. Rozpalte pánev a špízy opečte na oleji dozlatova.
Opečené vložte na plech a dejte do trouby předehřáté na 180 °C na 10 minut, aby se maso propeklo.
Mezitím připravte tzatziki. Umytou neoloupanou okurku nastrouhejte nahrubo, nasolte, přendejte na cedník a nechte okapat, aby se zbavila přebytečné vody.
Přidejte jogurt, čerstvý nasekaný kopr, citronovou šťávu, prolisovaný česnek, pepř a podle chuti osolte.
Chcete-li být stylová, podávejte s pita chlebem, ale chutnat bude i dobrý kváskový anebo udělejte jako přílohu smažené bramborové hranolky a nezapomeňte na pár cherry rajčátek.