Domovinou velmi oblíbeného šopského salátu je Bulharsko, kde také získal svůj název – připravovali ho tehdejší obyvatelé Šopové.
Potřebujete:
✿ 300 g rajčat
✿ 1 salátovou okurku
✿ 300 g zelené nebo červené papriky
✿ 1 cibuli
✿ slunečnicový olej
✿ citronovou šťávu
✿ sůl, mletý pepř
✿ 250 g balkánského sýru
✿ olivy na zdobení
1. Okurku omyjte, oloupejte a nakrájejte na malé kousky nebo kolečka. Rajčata a papriky rovněž omyjte, papriky zbavte semínek a nakrájejte na kostičky, Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
2. Nakrájenou zeleninu dejte do mísy a promíchejte s olejem a citronovou šťávou. Směs podle chuti osolte a opepřete, ještě promíchejte a nechte asi hodinu odležet v chladu.
3. Balkánský sýr nastrouhejte nebo nakrájejte na kostičky a bohatě jím salát posypejte. Můžete dozdobit olivami a případně čerstvou zelenou petrželkou.