Snižovat cholesterol pomocí léků dokáže každý. Ale není to zrovna ta nejzdravější cesta. Vysoký cholesterol si totiž zvládnete snížit i vy sami. Pokud chcete vědět jak, čtěte dál.
Pozor na umělé tuky
Pokud si myslíte, že z jídelníčku vyřadíte tuky a cholesterol vám okamžitě klesne, jste na omylu.
Zdravé tuky, jako jsou máslo, sádlo anebo mléko, rozhodně konzumovat můžete. Vyhnout byste se měli ale takzvaným umělým tukům nebo tukům ztuženým.
Omezte tedy konzumaci rostlinných olejů, zejména slunečnicového a řepkového, margarínu anebo kokosového či palmového oleje.
Jezte česnek
Ten totiž prokazatelně snižuje cholesterol v krvi, protože rozšiřuje věnčité tepny. Každých tři až pět měsíců byste měli zkusit česnekovou kúru. Každý večer po dobu jednoho týdne byste měli zkonzumovat jeden až dva stroužky syrového česneku.
Pokud vám ale vadí zápach z česneku, můžete po jeho konzumaci rozkousat tři až pět bobulí jalovce.
Zázračné tinktury
Cholesterol snižuje taktéž tinktura z jinanu dvoulaločného neboli ginkgo biloby.
Ta povzbuzuje činnost srdce, mozku a také dokáže lépe prokrvovat končetiny.Výborná je i tinktura z jmelí bílého, která omezuje usazování nežádoucích látek v cévách a také zklidňuje srdeční činnost.
Vyzkoušet můžete i rakytník řešetlákový, jenž čistí tělo od odpadních látek. A jak tinkturu vyrobit? Hrst čerstvé nebo sušené byliny nasypejte do tmavé nádoby s širším hrdlem.
Zalijte ji čtyřicetiaž šedesátiprocentím alkoholem tak, aby byla všechna ponořená. Nádobu uzavřete a nechte ji na tmavém a suchém místě louhovat šest až osm týdnů. Jednou týdně protřepejte.
Po uplynutí doby tekutinu přeceďte a nechte ještě několik dní odležet.Následně skladujte tinkturu v lednici. Užívejte ji po dobu dvou měsíců patnáct až dvacet kapek denně, nikdy ne více. Kapky vždy nechte rozpustit ve sklenici vody.
Potraviny, které v jídelníčku nesmějí chybět
Co by ve vašem stravovacím plánu nikdy nemělo chybět? Dbejte na to, abyste každý den zkonzumovali alespoň pár plátků salátové okurky, která snižuje obsah tuku v krvi.Nevynechejte ani artyčoky. Ty nás chrání proti vysoké krevní hladině cholesterolu.
Skvělý je rovněž zázvor. Nemusíte ho ale konzumovat čerstvý. Na internetu najdete spoustu receptů, kde se zázvor používá na vaření, a dokonce i na pečení.
Pokud sežente lékořicový kořen, můžete ho konzumovat jen tak anebo si z něj můžete připravit i odvar. Lékořicí se ale můžete předávovat, takže si dávejte pozor, abyste ji nekonzumovali příliš často nebo ve velkém množství.