Mák a povidla – to je léty osvědčená kombinace, která vždycky chutná.
Náročnost: ***
Cena za kus: 6 Kč
Suroviny na 16 kusů
Na těsto:
– ½ kostky droždí
– 2 vrchovaté lžíce cukru
– 50 g rozpuštěného másla
– 150 ml vlažného mléka
– 1 vanilinový cukr
– 500 g polohrubé mouky
– špetka soli
– 1 vejce
Na náplň:
– 220 g mletého máku
– 350 ml mléka
– 200 g švestkových povidel
– hrst rozinek
– 1 vejce na potření
Postup:
1. Udělejte si kvásek z kvasnic a vanilinového cukru. Smíchejte cukr s 300 g mouky a špetkou soli. Přidejte kvásek, vejce, mléko a máslo. Postupně zapracujte mouku a těsto nechte 30 minut kynout.
2. Na ohni smíchejte do kaše mléko, cukr a mák. Vmíchejte rozinky a povidla.
3. Těsto rozválejte a potřete náplní. Okraje potřete vajíčkem a srolujte. Nakrájejte kolečka a pokládejte je na vymazaný plech. Potřete vajíčkem. Pečte při 190 ºC asi 25 minut.