Pokud si k ranní kávě ráda dopřejete něco sladkého, zkuste se tentokrát inspirovat v daleké Austrálii a připravit si některý z tamních tradičních dezertů!
Mezi ty nejoblíbenější patří nadýchaný dort s jemným krémem a lesním ovocem.
Suroviny:
Na korpus:
4 vaječné bílky
150 g cukru krupice
1 lžička kukuřičného škrobu
1 lžička citronové šťávy
špetka soli
Na ozdobu:
250 g mascarpone
150 ml smetany ke šlehání
2 lžíce moučkového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
200 g lesního ovoce
Krok za krokem:
1. Nejprve začněte přípravou korpusu. Bílky pokojové teploty se špetkou soli začněte šlehat nejprve na nízké otáčky. Jakmile začne hmota houstnout, zvyšte výkon mixéru a vyšlehejte tuhý sníh.
2. Do něj poté postupně přidávejte cukr a šlehejte dalších 5 minut. Až bude sníh hotový, gumovou stěrkou do něj lehce přimíchejte citronovou šťávu a kukuřičný škrob.
Díky nim dort získá tu správnou konzistenci – bude křupavý navenek a vláčný uvnitř, což oceníte zejména po jeho nazdobení a servírování.
3. Troubu předehřejte na 120 °C. Plech vyložte pečicím papírem a do jeho středu si pomocí kulatého talíře předkreslete kruh o průměru asi 20 cm.
Ten vám poslouží jako vodítko při tvarování dortu. Sníh přesuňte do cukrářského sáčku a vytvořte kulatý korpus. Jeho okraje by měly být lehce vyvýšené, aby na něm dobře držel krém.
4. Korpus vložte do trouby a pečte ho asi 70 minut. Poté troubu vypněte, pootevřete dvířka a dort nechte v troubě zcela vychladnout.
Trvá to několik hodin, nejlépe však uděláte, pokud korpus necháte v troubě přes noc. Díky tomuto kroku jeho povrch nepopraská.
5. Druhý den si připravte krém. Mascarpone vyšlehejte s cukrem a vanilkovým extraktem. V druhé míse vyšlehejte smetanu téměř dotuha a gumovou stěrkou ji opatrně přimíchejte k mascarpone.
6. Se zdobením začněte až těsně před podáváním, v opačném případě by korpus mohl změknout.
Smetanový krém natřete v silné vrstvě do středu vychladlého sněhového základu. Na závěr dort ozdobte lesním ovocem a lehce ho poprašte moučkovým cukrem.
Křehká čokoládová kolečka
Dalším oblíbeným dezertem Australanů jsou košíčky z křehkého těsta plněné krémem a ozdobené dvěma druhy čokoládové polevy. Existuje několik verzí tohoto moučníku, vyzkoušejte třeba tu tradiční s vanilkovým krémem.
Suroviny:
250 g hladké mouky
50 g moučkového cukru
150 g másla
špetka soli
Na ozdobení:
150 g másla
200 g slazeného kondenzovaného mléka
1 lžíce citronové šťávy
1 lžička vanilkového extraktu
50 g hořké čokolády
50 g bílé čokolády
Jak na to?
Začněte přípravou těsta. Ve velké míse smíchejte prosátou mouku s moučkovým cukrem a špetkou soli. Přidejte na kostičky nakrájené studené máslo a rukama vypracujte pružné těsto.
To zabalte do potravinářské fólie a nechte ho asi hodinu odpočinout v lednici. Poté z něho vyválejte plát silný asi 0,5 cm, vykrajujte z něj kolečka a ta vkládejte do formiček na tartaletky. Každý kus propíchněte ve středu vidličkou.
Košíčky dejte na plech, vložte je do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 12 minut, dokud jejich okraje nezezlátnou. Mezitím v míse vyšlehejte změklé máslo s kondenzovaným mlékem, vanilkovým extraktem a citronovou šťávou do hladkého krému.
Vychladlé korpusy naplňte připravenou máslovou směsí. Bílou i hořkou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a hotové dortíky potřete tak, aby polovina byla světlá a druhá polovina tmavá. Jakmile poleva zcela ztuhne, můžete dortíky podávat!
Recept na sněhový dort s lesním ovocem mi připomíná návštěvy Austrálie. Skvělá inspirace k ranní kávě, určitě zavzpomínám na své cesty a vyzkouším doma.
Tohle je fakt skvělý recept! Miluju lesní ovoce a tenhle dort vypadá super. Určitě ho zkusím, i když jsem ještě nikdy nedělala sněhový korpus. Držte mi palce!