Mladé smrkové výhonky jsou doslova vitaminová bomba. Můžete je přidat do salátů, dresinků nebo jejich chuť uchovat ve formě medu.
Potřebujete:
✿ 500 g smrkových výhonků (do 5 cm)
✿ 500 ml vody,
✿ 500 g cukru krupice
✿ 1 citron
✿ 1 lžičku kyseliny citronové
1. Výhonky propláchněte, zalijte vodou a 20–30 min na mírném plameni povařte. Odstavte z plotny, přidejte citron nakrájený na plátky a nechte vše 24 hodin louhovat. Během této doby občas promíchejte a citron propíchněte vidličkou.
2. Poté vodu sceďte do hrnce a výhonky s citronem pořádně vyždímejte. Přidejte cukr a na mírném teple velmi pomalu tekutinu vařte, až vznikne hustá medová hmota. Ke konci vaření přidejte kyselinu citronovou.
3. Hotový med nalijte ještě horký do vyvařených čistých a suchých skleniček, důkladně je uzavřete a obraťte na pár hodin dnem vzhůru. Skladujte v lednici.