Suroviny:
4 vejce
žloutky a bílky odděleně
¾ hrnku krupicového cukru (1 hrnek = 250 ml)
1½ hrnku polohrubé mouky
1 sáček prášku do pečiva
1 sáček vanilkového cukru
1 kelímek smetany ke šlehání
máslo na vymazání formy
hrubá mouka na vysypání formy
moučkový cukr na posypání
Postup:
Vezměte 4 vejce, do 2 misek oddělte žloutky a bílky vajec zvlášť. Formu beránka vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
Vyšlehejte 200 g krupicového cukru s oddělenými žloutky do pěny a přidejte 300 g polohrubé mouky smíchané s 1 sáčkem vanilkového cukru a 1 práškem do pečiva.
Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a opatrně stěrkou vmíchejte do těsta. Vlijte 1 kelímek smetany ke šlehání a vše důkladně promíchejte.
Těsto vlijte do připravené formy na beránka a vložte do předem vyhřáté trouby na 180 °C na přibližně 45 minut. Upečeného beránka nechte vychladnout a poté vyklopte z formy. Naaranžujte na talíř a posypejte moučkovým cukrem.
Velikonoční beránek by se měl podle tradice péct na Boží hod velikonoční – tedy v neděli před velikonočním pondělím. A můžete si s ním pohrát – třeba místo strouhanky použít k vysypání formy namleté ořechy. Pokud byste mu chtěli vytvořit i kudrnaté vlny, zkuste bílky utřené s fondánem.