Suroviny:
6–8 velkých brambor
400 ml smetany ke šlehání
2 lžičky nastrouhané citronové kůry
hrnek nastrouhaného eidamu nebo jiného tvrdého sýra
1/2 hrnku nastrouhané nivy
máslo
sůl, pepř
1 lžíce sušených provensálských bylinek (nemáte-li, improvizujte a přidejte jiné)
olivový olej
petrželka na ozdobu
Postup:
Brambory si nakrájejte na plátky. Pečicí mísu si vytřete máslem. Brambory skládejte na sebe nebo dokola kolem kulaté zapékací mísy. Každou vrstvu osolte, opepřete a přidejte provensálské koření.
Ve vyšší nádobě si smíchejte smetanu ke šlehání, nastrouhanou citronovou kůru a dvě třetiny nastrouhaných sýrů.
Troubu si předehřejte na 180 °C. Brambory lehce zakápněte olivovým olejem a rovnoměrně je polijte smetanovou omáčkou.
Zapékejte pětadvacet až třicet minut. Poté zapékací mísu z trouby vyjměte a na bramborový základ nasypejte sýry, které jste si schovali.
Zapékejte dalších deset až patnáct minut.