Tradiční bramborové placky jsou díky smetaně jemnější a velmi chutné.
Potřebujete:
✿ 6 brambor
✿ 1 vejce
✿ 2 lžíce hladké mouky
✿ 150 g zakysané smetany
✿ sůl, pepř
✿ olej na smažení
✿ pažitku nebo bylinky
Na dip:
✿ 150 g zakysané smetany
✿ 1 stroužek česneku
✿ sůl, pepř
✿ 1 lžičku citronové šťávy
1. Na dip smíchejte smetanu s prolisovaným česnekem, citronovou šťávou a dochuťte solí a pepřem. Dejte vychladit do lednice. Brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném nebo hrubém struhadle do mísy.
2. Přidejte vejce, mouku, sůl, pepř a zakysanou smetanu. Promíchejte a nechte 5 minut odstát. Pak ještě jednou promíchejte, tvořte menší placky a smažte je na pánvi s rozpáleným olejem z obou stran dozlatova.
3. Placky skládejte na papírový ubrousek, aby se zbavily přebytečného tuku. Podávejte s dipem, posypané nasekanou pažitkou nebo jinými bylinkami.