Suroviny:
400 g mozzarelly v bločku
3 lžíce hladké mouky
2 vejce
100 g strouhanky
sůl a čerstvě mletý pepř
1/2 lžičky sušeného česneku
1 lžička sušeného oregana
rostlinný olej na smažení
Na omáčku:
1 a 1/2 lžíce olivového oleje
1 lžíce másla
1/2 cibule
1 stroužek česneku, prolisovaný
špetka sušených chilli vloček
1/4 lžičky uzené mleté papriky
100 g rajčat v konzervě
1/2 lžičky třtinového cukru
Postup:
Mozzarellu nakrájíme na kratší špalíky o šířce cca 3 cm a položíme je na papírovou utěrku, aby ze sýra odsála veškerou tekutinu. Necháme na utěrce zhruba 10 minut.
Do 3 misek dáme mouku, vejce a strouhanku. Mouku pořádně osolíme a opepříme a promícháme. Strouhanku promícháme se sušeným česnekem a oreganem.
Plech vyložíme pečicím papírem. Každý špalík mozzarelly obalíme nejdřív v mouce, pak ve vejcích a nakonec v ochucené strouhance. Obalené špalíky skládáme na tác vyložený pečicím papírem a pak je vložíme zcela zmrznout do mrazáku.
Připravíme omáčku. Na pánvi rozehřejeme olej a máslo a necháme na něm zesklovatět cibuli, pak přidáme česnek. Přisypeme chilli a papriku a zalijeme rajčaty. Přidáme cukr a vaříme zhruba 15 minut, dokud trochu nezhoustne. Odstavíme a promixujeme dohladka. Potom udržujeme omáčku teplou.
V hlubší pánvi nebo nádobě vhodné na smažení rozehřejeme vyšší vrstvu oleje na 180 °C (teplotu můžeme vyzkoušet tak, že do oleje vhodíme kostičku chleba – jakmile se osmaží do 30 vteřin, má olej správnou teplotu).
Do rozpáleného oleje vkládáme kousky mozzarelly rovnou z mrazáku a smažíme je dozlatova. Postupujeme po dávkách, hotové kousky odkládáme na kuchyňskou papírovou utěrku, aby odsála přebytečný tuk. Podáváme s teplou omáčkou.
cca 12 kusů
snadné
do 45 min
TIP:
Pro úspěch potřebujeme pevnější a sušší mozzarellu, než je ta v nálevu. Prodává se jako mozzarella na pizzu, dá se strouhat a bývá v bločku, někdy je k dostání i uzená.