Suroviny na 4 porce:
800 g čerstvých či mražených kalmárů
citronová šťáva
olej na smažení
Na těstíčko:
2 lžíce hladké mouky
4 lžíce mléka
½ lžičky soli
1 vejce
1 lžička citronové šťávy
Postup:
Pokud máme mražené kalmáry, rozložíme je na utěrku a necháme při pokojové teplotě povolit.
Umícháme vejce, mouku, sůl a citronovou šťávu do hustšího těstíčka. Podle potřeby rozředíme mlékem. V kastrolu rozpálíme větší množství oleje. Kalmáry po jednom obalujeme v těstíčku a vkládáme do oleje.
Necháme chvilku zatáhnout a pak je opatrně odlepíme ode dna. Peřčeme je z každé strany 2–3 minuty do zezlátnutí. Hotové klademe na ubrousek, který vsákne přebytečný olej. Smažené kalmáry rozdělíme na talíře a pokapeme je citronovou šťávou. Podáváme se salátem a nejlépe s česnekovým dipem.