Indonésané si na smažené rýži pochutnávají ráno, odpoledne i přes den.
Suroviny:
400 g bílé rýže
4 jarní cibulky
3 lžíce sezamového oleje
4 vajíčka
3 lžíce sójové nebo ústřicové omáčky
sůl, pepř
rostlinný olej na smažení
Postup:
Rýži uvařte podle návodu na obalu. V hlubší pánvi si rozpalte přibližně čtyři až pět lžic rostlinného oleje. Jakmile bude olej dostatečně horký, nasypejte do pánve rýži. Nakrájejte na malá kolečka jarní cibulku, a až začne rýže hnědnout, přidejte ji k ní.
Rýži ještě krátce smažte. Mezitím ji dochuťte pepřem a sójovou nebo ústřicovou omáčkou. Až poté případně dochuťte rýži solí. Možná to ani nebude zapotřebí, sójová i ústřicová omáčka jsou slané samy o sobě.
Vše pořádně promíchejte. Na závěr do pánve rozklepněte dvě vejce a rychle promíchejte. Nyní ještě zvlášť usmažte volská oka. Ty pak naservírujte na smaženou rýži zakápnutou sezamovým olejem.