Suroviny:
250 g jasmínové rýže
200 g loupaných krevet
150 g hrášku
1 limeta
3 stroužky česneku
3 lžíce sójové omáčky
1 lžíce rybí omáčky
2 chilli papričky
2 vejce
hrst koriandru
sůl
pepř
slunečnicový olej na smažení
jarní cibulka na ozdobu
Postup:
Jasmínovou rýži uvařte podle návodu na obalu. Ve velké pánvi rozpalte asi 2 lžíce slunečnicového oleje a opečte na něm nasekaný česnek. Stačí ho opékat jenom asi 30 vteřin, díky tomu se hezky rozvoní.
Dejte si pozor, aby nezhnědl, výsledný pokrm by pak mohl být lehce nahořklý. V jiné pánvi na lžíci slunečnicového oleje osmažte krevety, a jakmile budou hotové, osolte je, opepřete a zakápněte limetovou šťávou.
Stáhněte je z plamene a ještě teplé je promíchejte s nasekaným čerstvým koriandrem. K česneku přidejte nadrobno nakrájené chilli papričky, kuličky hrášku, uvařenou rýži a rozšlehaná vejce.
Vše dochuťte sójovou a rybí omáčkou. Za občasného míchaní asi 10 minut opékejte, dokud rýže nezíská tu správnou konzistenci. Smaženou rýži na talíři ozdobte opečenými krevetami, chilli papričkou a nakrájenou jarní cibulkou.
Tip!
Místo krevet můžete použít nudličky hovězího masa.
Prej je to dost dobrý main, kámoška to dělala nedávno a prej byla hitovka. Musím vyzkoušet!
To vypadá fakt dobře, ale nejsem moc na koriandr, dám radši petrželku. Jdu na to!
Smažená rýže s krevetami zní skvěle, určitě zkusím tento recept doma. Limetka a koriandr dodají jídlu svěží chuť.