Suroviny:
500 g polohrubé mouky
250 ml vlažného mléka
125 ml zakysané smetany
25 g droždí
1/2 lžičky jedlé sody
1 lžička cukru
špetka soli
300 ml slunečnicového oleje
kečup a sýr k podávání
Postup:
Ve vlažném mléce rozmíchejte lžičku cukru, rozdrobte do něj droždí a nádobu umístěte alespoň na 20 minut na teplé místo. Nechte vzejít kvásek, přidejte do něj smetanu, mouku smíchanou s jedlou sodou a špetku soli.
Všechno společně vypracujte v hladké těsto, mísu s těstem zakryjte potravinářskou fólií a vložte do chladničky. V té nechte těsto nakynout, ideálně do druhého dne.
Těsto vyndejte z chladničky a nechte ho asi půl hodiny stát v pokojové teplotě, aby nebylo úplně studené. Z těsta odtrhávejte malé kousky, ty rukou či válečkem roztáhněte a následně je smažte z obou stran v dostatečném množství rozpáleného oleje.
Po smažení langoše položte na papírové utěrky, abyste se zbavili přebytečné mastnoty. Podávejte potřené kečupem a posypané nastrouhaným sýrem.
Tip!
Místo kečupu můžete použít zakysanou smetanu.