Suroviny na 4 porce:
6 větších brambor
1 cibule
350 g polohrubé mouky
2 balíčky kysaného zelí
100 g uzené slaniny
3 vejce
sůl, cukr, kmín, pažitka
Postup:
Brambory nastrouháme na jemnějším struhadle, osolíme, přidáme 1 vejce a polohrubou mouku. Vše smícháme a uděláme řidší těsto. Pak jej protlačíme cedníkem na halušky (nebo vykrájíme dvěma lžičkami) do vroucí osolené vody a vaříme cca 5 minut. Pak dáme vařit kysané zelí, které dochutíme cukrem a solí.
Nakrájíme slaninu na kostičky a rozškvaříme ji na pánvi. Přidáme 2 vejce a cibulku, kterou rychle orestujeme. Hotová „míchané vajíčka“ přidáváme již na halušky. Na závěr posypeme nasekanou pažitkou.
Místo jednoho balíčku zelí a umíchaných vajíček lze na hotové halušky rozdrobit 250 g brynzy, eventuálně zjemněné 3 lžícemi zakysané smetany.
Extra tip:
Národní specialita našich sousedů se jí také s brynzou, ale i se škvařenou slaninou.