Suroviny na 6 porcí:
300 g fazolí
5 brambor
8 kuliček pepře
2 bobkové listy
3 kuličky nového koření
2 klobásky (typu čabajka)
6 velkých žampionů
2 cibule
6 lžic sádla
2 lžíce hladké mouky
1 lžíce sladké papriky
½ l mléka
250 ml zakysané smetany (nebo šlehačky)
4 stroužky česneku
1 lžíce octa
1 lžíce cukru
1 lžička soli
Postup:
Fazole namočte přes noc do vody. Ráno vodu vyměňte, přidejte sůl, bokový list, pepř a nové koření a uvařte je do poloměkka. Přidejte brambory na kostičky. Vedle orestujte na polovině sádla plátky žampionů.
Až jsou fazole s brambory měkké, vložte kolečka klobásy a žampiony. Přilijte smetanu rozkverlanou s mlékem. Zahustěte jíškou ze sádla, nasekané a zpěněné cibule, hladké mouku a sladké papriky. Polévku nechte přejít varem.
Dochuťte česnekem, solí, cukrem a trochou octa. Extra tip: Místo klobásy je možné uvařit asi 300 g uzeného masa, nakrájet je na kostičky a i s vývarem přidat do polévky, kterou však musíte trochu zredukovat. Podávejte s pečivem nebo chlebem. Polévka je vydatná a nahradí večeři.