Suroviny:
4 vejce
100 g krupicového cukru
100 g hladké mouky
20 g mletých mandlí nebo mandlové mouky
jahodová zmrzlina
čokoládová zmrzlina
vanilková zmrzlina
Na italský sníh:
420 g krupicového cukru
210 g bílků
80 ml vody
Postup:
Nejdřív udělejte korpus. Bílky vyšlehejte se dvěma třetinami cukru do pevného sněhu, žloutky vyšlehejte se zbývající třetinou cukru do pěny.
Obě hmoty stěrkou zlehka spojte, přidejte prosátou mouku, mleté mandle a dobře promíchejte. Těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct do trouby na 7 až 8 minut.
Ihned po upečení stáhněte plát i s papírem z plechu a překlopte na čistý papír lehce poprášený moukou nebo moučkovým cukrem. Nechte vychladnout, poté sloupněte papír.
Vezměte misku ve tvaru polokoule (průměr asi 20 cm). Z piškotového plátu vykrojte kolo o průměru misky.
Misku vyložte potravinářskou fólií a kousky piškotového plátu. Poté ji postupně naplňte zmrzlinami. Misku uzavřete piškotovým plátem, který jste si odložili stranou, a dejte do mrazáku.
Bílky vyšlehejte s třetinou cukru do sněhu, zbylé dvě třetiny cukru zalijte vodou a svařte na cukrový rozvar o teplotě 115 °C. Horký rozvar nalijte za stálého šlehání na předšlehané bílky a pokračujte ve šlehání do zpevnění sněhu.
Sníh přendejte do sáčku s řezanou špičkou. Zmražený dezert vyklopte na podnos a ozdobte sněhem.
Nakonec zapečte pomocí flambovací pistole nebo krátce v rozpálené troubě pod grilem.
Krásně popsaný recept a ingredience mi přijdou velmi zajímavé. Italský sníh je úžasný nápad, vždy jsem chtěla tohle zkusit na svůj domácí dezert.
Tahle Aljaška zní fakt luxusně! Nejvíc mě zaujal ten postup se sněhem, určitě to brzo zkusím. Myslím, že si s tím užiju spoustu srandy.