Základem je křehké těsto. V kombinaci s ricottou a zeleninou chutná fantasticky. Tento pokrm chutná výborně samostatně, ale můžete ho použít i jako přílohu k pečenému masu.
Ingredience na 4 porce:
Na těsto:
● 180 g hladké mouky
● 1 žloutek
● 100 g másla
● 1 lžička soli
Na dohotovení:
● 400 g ricotty
● 1 stroužek česneku
● 1 žloutek
● 5 snítek tymiánu
● hrst cherry rajčátek
● 1 menší cuketa
● 2 vejce
● 100 g nastrouhané goudy
● sůl
● pepř
Postup:
V míse propracujte mouku, máslo, žloutek a sůl. Vypracujte hladké těsto a pak ho napěchujte na dno formy vyložené pečicím papírem. Ricottu prošlehejte se žloutkem a prolisovaným stroužkem česneku.
Podle chuti osolte, opepřete a přidejte lístky tymiánu. Směs pak rozetřete na těsto. Navrch vyskládejte překrojená rajčata a plátky cukety. Vejce prošlehejte, osolte a přimíchejte do nich sýr. Směs nalejte na koláč. Vložte do trouby předehřáté na 180 0C a pečte 40 min.
Příprava: 60 min
Cena za 1 porci: 35 Kč
Teda, vyzkoušela jsem a u nás doma to mělo obrovsky úspěch. Jenom příště asi přidam více česneku, aby to mělo trošku ostřejší chuť. Ale super recept.
Musím uznat, že jsem skeptická k použití ricotty v slaných koláčích, ale tento recept zní tak lákavě, že mu dám šanci. Zajímá mě, jak moc to bude chutnat v kombinaci s čerstvou zeleninou. Děkuji za inspiraci!
Vypadá to na skvělý recept, jen mě zarazilo použití tymiánu. Myslíte, že bych ho mohla nahradit bazalkou? Jinak ricotta a cuketa zní jako dokonalá kombinace!
Mně se ten recept líbí, ale neměla jsem doma cuketu, tak sem dala papriky. Také dobrý. Asi to udelám příště zas, ale s cuketou.