Strata znamená „vrstvená“. Tato netradiční žemlovka naslano se připravuje několik hodin až den předem.
Potřebujete:
✿ 16 slaných pizza šneků (nebo 6 nakrájených rohlíků)
✿ 1 cibuli
✿ 10 dkg slaniny
✿ 1 stroužek česneku
✿ 150 g strouhaného tvrdého sýru
✿ 500 ml mléka
✿ 8 vajec
✿ 3 lžíce másla
✿ 1 lžíci dijonské hořčice
✿ špetku muškátového oříšku
✿ sůl, pepř
1. Cibuli nakrájete najemno a opečte na másle asi 5 minut. Osolte, opepřete, přidejte prolisovaný česnek, muškátový oříšek, nakrájenou slaninu a ještě asi minutu opékejte.
2. Zapékací formu vymažte máslem a na dno rozložte povinu šneků či pečiva. Pokryjte cibulovou směsí a posypejte polovinou sýra. Navrch dejte zbylou část šneků či pečiva, posypejte sýrem.
3. Mléko, vejce, hořčici, sůl a pepř prošlehejte a přelijte jím stratu. Zakryjte fólií a dejte nejméně na 8 hodin do chladu. Pak ji upečte při 180 °C dozlatova.
Strata mě opravdu překvapila! Když jsem četla návod, dostala jsem chuť na takovou italskou variantu klasiky. Je fajn, že se to dá připravit předem.
Jéé, to zní super! Ráda zkouším nové recepty a tenhle určitě nezklame. Už se těším, až to vyfotím hotový.
To vypadá zajímavě! Nikdy jsem netušila, že i žemlovka může být naslano. Určitě to zkusím udělat na víkend.