Vyjímá se jako příloha k masu, nakládanému sýru nebo třeba utopencům. Je zdravý, ale neskutečně dobrý.
Suroviny:
½ hlávky červeného zelí
2 větší mrkve
1 lžíce olivového oleje
3 lžíce citronové šťávy
krupicový cukr
hrst čerstvé pažitky nebo petržele
Postup:
Zelí omyjte a důkladně osušte, pak ho nastrouhejte na nudličky. Mrkev oloupejte a rovněž ji nastrouhejte na malé nudličky. Zelí s mrkví promíchejte ve velké míse a lehce zeleninu osolte. Nyní salát poprašte cukrem a opět promíchejte.
Salát nechte půl hodiny odležet v lednici, aby pustil šťávu. Po uplynutí doby salát dochuťte citronovou šťávou a zakápněte jej olivovým olejem. Naposledy salát promíchejte a podle své chuti ještě případně přidejte trochu cukru, nebo naopak soli. Posypejte ho čerstvou pažitkou nebo petrželkou.